Search

Galerija

Login Form

Wednesday, 04 October 2017 12:57

INFORMACIJSKI SUSTAVI Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

Džeba Boris, Izgradnja izvršnih informacionih sustava korištenjem Expert Choica, listopad 1996.

 

Pod informacijskim sustavom ćemo podrazumjevati "skup ljudi i opreme" povezanih aktivnostima prikupljanja, obrade, pohranjivanja i distribucije podataka i informacija, s krajnjim ciljem generiranja informacija potrebnim u različitim problemskim situacijama i na različitim razinama organiziranosti nekog objektivnog sustava.2

Cilj informacijskoga sustava je generirati informacije za različite razine organiziranosti objektivnoga sustava, vodeći računa o temeljnim ekonomskim principima. Tako definiran cilj se ne može jednostavno realizirati u praksi. Svaki informacijski sustav (mi promatramo samo sustave sa računalnom podrškom) ima 5 elemenata:

 1. hardware
 2. software
 3. podaci (informacije)
 4. procedure
 5. ljude

 

 

Strukturu informacijskoga sustava s navedenim elementima smo prikazali na slici 1:

 

 

Često se način povezivanja elemenata informacijskoa sustava označava novim pojmom netver (netware). Svaki informacijski sustav ima četiri aktivnosti:

 1. prikupljanje podataka
 2. pohranjivanje (memoriranje) podataka i informacija (informacija je rezultat aktivnosti obrade).
 3. distrubuciju podataka i informacija korisnicima

Aktivnost prikupljanja podataka ima za rezultat podatke koji se unose u računalo. To znači da podaci moraju biti u obliku iz koga ih računalo (kazali smo da nas intersuju samo informacioni sustavi sa računalnom podrškom) može konvertirati u oblik za obradu.

Aktivnosti obrade označava završetak svih aktivnosti prikupljanja podataka i njihovu "transformaciju" u odgovarajući oblik podataka i informacija. Obrada je povezana sa različitim postupcima izračunavanja, klasifikacije, ulaznih podataka, njihova sortiranja, završetka logičkih operacija.

Aktivnost pohranjivanja podataka i informacija označava završetak aktivnosti obrade pri čemu se pohranjuju rezultati obrade. Distribucija podataka i informacija je aktivnost "opskrbljivanja" korisnika potrebnim podacima i informacijama u cilju riješavanja problemskih situacija, kao što je planiranje, na različitim razinama organiziranosti. Podaci i informacije se mogu distribuirati u pisanoj formi ili prikazivati neposredno na razičitim zaslonoma (softcopy).

Organizacijski pogled na informacijski sustav daje informacijskom sustavu pasivno mjesto. Zadatak je informacijskog sustava opisati prošle događaje i stanja organizacijskoga sustava. Upravljanje organizacijom je pogled kojem informacijski sustav utječe na ponašanje organizacijskoga sustava, njegovo funkcioniranje i strukturu. Informacijski sustav postaje element upravljačkoga sustava.

Informacijski sustavi koji funkcioniraju u poslovnim sustavima, nalaze se u fazi održavanja. Razvitak je rezultat (posljedica) ranijih napora projektanata informacijskog sustava. Razvitak informacijskih sustava teče veoma sporo, kasne u odnosu na plan (u prosjeku):

-   45 mjeseci ma velikim računalima (mainframe)

-    18 mjeseci na personalnim računalima

Razlozi kašnjenja se mogu naći u sljedećim skupinama:

 1. podcjenjenja složenost projekta (34%)
 2. zauzetost drugim poslovima (34%)
 3. kašnjenje opreme (25%)
 4. ljudska pogreška (6%)
 5. alati za razvitak (1%)
Read 37 times Last modified on Monday, 09 October 2017 12:01
More in this category: « IZVRŠNI INFORMACIJSKI SUSTAVI

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.