Search

Galerija

Login Form

Wednesday, 04 October 2017 12:57

IZVRŠNI INFORMACIJSKI SUSTAVI Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

Džeba Boris, Izgradnja izvršnih informacionih sustava korištenjem Expert Choica, listopad 1996.


 

Uporaba DSS (Decision Support Systems) zahtjeva izvjesno obrazovanje. Top menadžeri imaju u uredima druge ljude (informatičare), koji izvršavaju programe DSS-a i izvješćuju menadžere o rezultatima. Zato su se DSS razvili u pravcu izvršnih informacijskih sustava (Executive Information System). To je sofisticirani software koji koristi baze podataka (kao MIS ili DSS). Dizajniran je za laku upotrebu Top menadžer s malim utroškom vremena može dobiti esencijalne informacije. Dugotrajno obrazovanje nije potrebno. Informacije se prikazuju u kondenziranoj formi i uz pomoć grafike. Pretpostavimo da se na zaslonu top menadžera nalaze podaci o prosječnim kašnjenjima kupaca za plaćanje preuzete robe. Kopiranjem istih razdobljem prošle godine moguće je dobiti detaljnu informaciju o napretku ili pogoršavanju naplate od kupaca. Na temelju takve informacije, koju daje izvršni informacijski sustav, top menadžer brzo poduzima akcije. Zahtjeva od odjela marketinga i računovodstva povećanje kamatnih stopa za kašnjenje u naplati i povećanje popusta za raniju naplatu potraživanja (discount).

Izvršni informacioni sustavi su konačni val budućnosti. Menadžeri sa laptopom i izvršnim informacijskim sustavom orijentirani su ka budućnosti.

Izvršni informacijski sustavi postaju dio života organizacije.

Zahtjevi za ovim sustavima će se povećati te treba očekivati povećanje njihove moći i broja mogućih rješenja koja nude menadžerima.

Read 42 times
More in this category: INFORMACIJSKI SUSTAVI »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.