• Prev
  3D prikaz okolice grada Mostara s rijekama i odlagalištima otpada.   ...
Boris Džeba, FPMOZ Mostar, 2016 Stanje sa odlaganjem otpada u gradu Mostaru kao i ...
Džeba Boris, Izgradnja izvršnih informacionih sustava korištenjem Expert Choica, ...
3D Prikaz Corina Land cover pokrivača i mape Hercegovine     3D Prikaz na ...
 FLIR SNIMKE   var player = new Clappr.Player({ source: ...
Razlika u temperaturi zgrada s izolacijom i bez izolacije
Džeba Boris, Izgradnja izvršnih informacionih sustava korištenjem Expert Choica, ...
Džeba Boris, Izgradnja izvršnih informacionih sustava korištenjem Expert Choica, ...
  GIS pregled odlagališta otpada i voda u hercegovini   Otpad i Vode u ...
Džeba Boris, Izgradnja izvršnih informacionih sustava korištenjem Expert Choica, ...

Login Form

Sj Flat Menu

ODABIRANJE ALTERNATIVE: TRI PRISTUPA Featured

Džeba Boris, Izgradnja izvršnih informacionih sustava korištenjem Expert Choica, listopad 1996.


 

U izboru između alternativa, menadžeri mogu koristiti tri osnovna pristupa:

  1. iskustvo
  2. eksperimentiranje
  3. istraživanje i analizu

Oslanjanje na iskustvo, vjerojatno, u odlučivanju igra veću ulogu nego što zaslužuje. Iskusni menadžeri obično vjeruju, a da često nisu ni svjesni, da uspješno obavljeni poslovi i učinjene greške daju gotovo nepogrešive smjernice za buduće postupanje.

Ovaj je stav obično izrazitiji što menadžer ima više iskustva i što se više popeo u organizaciji.

Iskustvo je, do neke mjere, najbolji učitelj. Sama činjenica da su menadžeri dospjeli do svoga položaja, reklo bi se, opravdava i njihove ranije odluke. Osim toga, proces promišljanja problema, donošenja odluka te suočavanja s uspjesima ili promašajima programa, uistinu pridonosi izvjesnom stupnju dobrog prosuđivanja (koje ponekad graniči sa intuicijom). Ipak oslanjanje na prošlo iskustvo može biti i opasno kao vodič u budućim akcijama. Prije svega mnogi ljudi ne uviđaju razloge svojih pogrešaka ili neuspjeha. Zatim, pouke iz iskustva mogu biti sasvim neprimjenjive na nove probleme.

Način' odlučivanja o alternativama koji se sam po sebi nameće je iskušati jednu od njih i vidjeti što će se dogoditi. Eksperimentiranje se često koristi u znanstvenim istraživanjima. Smatra se da bi ga u upravljanju trebalo koristiti češće te da je jedini način pomoću kojeg menadžer može biti siguran da su neki planovi ispravni - posebno u svjetlu nemjerivih čimbenika - Iskušati različite alternative i vidjeti koja je najbolja. Eksperimentalna tehnika je vjerojatno najskuplja tehnika, posebno ako program iziskuje velike izdatke kapitala i osoblja te ako tvrtka sebi ne može dopustiti da u potpunosti iskuša više alternativa. S druge strane postoje mnoge odluke koje se ne mogu donijeti sve dok se eksperimentom ne stekne sigurnost o najboljem pravcu akcije. Eksperimentiranje se koristi na razne načine, na primjer tvrtka može testirati novi proizvod na dijelu tržišta prije nego što će ga pustiti u prodaju u cijeloj zemlji, kandidat za menadžerski posao može ga obavljati probno u vrijeme godišnjeg odmora nositelja toga posla.

Jedna od najučinkovitijih tehnika izbora među alternativama, kada se donose glavne odluke,su istraživanje i analiza. Ovaj pristup podrazumijeva rješavanje problema na način da ga najprije rnzumijemo. To uključuje traganje za odnosima između najpresudnijh varijabli, ograničenja i pretpostavki koje se odnose na postavljeni cilj. Ovo je pristup odlučivanju pomoću olovke i papira (ili, bolje rečeno, pomoću kompjutora i ispisa). Rješavanje planskoga problema iziskuje njegovo razbijanje na sastavne dijelove te proučavanje raznih kvantitativnih i kvalitativnih čimbenika. Proučavanje i analiza su daleko jeftiniji od eksperimentiranja.

Vrijeme posvećeno analizi i iskorištene hrpe papira obično koštaju mnogo manje od iskušavanja mnogih alternativa.

Važan korak u pristupu istraživanja i analize je stvaranje modela koji simulira problem. Tako arhitekti često stvaraju modele zgrada u obliku sveobuhvatnih nacrta ili trodimenzionalnih prikaza. Jedan od najobuhvatnijh pristupa odlučivanja istraživanjem i analizom jesu operacijaka istraživanja. To je važno sredstvo za upravljanje proizvodima i operacijama u poduzeću.

Rate this item
(0 votes)
Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Galerija Slika

web hosting reviews

Xpert Captions

AHP & GIS U ODREĐIVANJU POGODNOSTI ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU POSTROJENJA ZA OTPAD

In: Ekologija

Boris Džeba, FPMOZ Mostar, 2016

Stanje sa odlaganjem otpada u gradu Mostaru kao i Hercegovačko-nertvanjskom kantonu je krajnje kritično. Postoji prijeratno odlagalište otpada „Uborak“ u sjevernom dijelu grada koje je maksimum svojih kapaciteta počelo prelaziti sredinom devedesetih godina prošloga stoljeća. Planirano je proširenje postojećeg odlagališta, ali nikad nije realizirano. Pored toga nepostoji sortiranje i skladištenje odpada po vrstama. Pogotovo nepostoji posebna skladišta i postrojenja za obradu opasnih otpada, kao što su medicnski ili elektronički.

Readmore

AHP & GIS U ODREĐIVANJU POGODNOSTI ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU POSTROJENJA ZA OTPAD