Search

Galerija

Login Form

Wednesday, 04 October 2017 12:52

ODABIRANJE ALTERNATIVE: TRI PRISTUPA Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

Džeba Boris, Izgradnja izvršnih informacionih sustava korištenjem Expert Choica, listopad 1996.


 

U izboru između alternativa, menadžeri mogu koristiti tri osnovna pristupa:

  1. iskustvo
  2. eksperimentiranje
  3. istraživanje i analizu

Oslanjanje na iskustvo, vjerojatno, u odlučivanju igra veću ulogu nego što zaslužuje. Iskusni menadžeri obično vjeruju, a da često nisu ni svjesni, da uspješno obavljeni poslovi i učinjene greške daju gotovo nepogrešive smjernice za buduće postupanje.

Ovaj je stav obično izrazitiji što menadžer ima više iskustva i što se više popeo u organizaciji.

Iskustvo je, do neke mjere, najbolji učitelj. Sama činjenica da su menadžeri dospjeli do svoga položaja, reklo bi se, opravdava i njihove ranije odluke. Osim toga, proces promišljanja problema, donošenja odluka te suočavanja s uspjesima ili promašajima programa, uistinu pridonosi izvjesnom stupnju dobrog prosuđivanja (koje ponekad graniči sa intuicijom). Ipak oslanjanje na prošlo iskustvo može biti i opasno kao vodič u budućim akcijama. Prije svega mnogi ljudi ne uviđaju razloge svojih pogrešaka ili neuspjeha. Zatim, pouke iz iskustva mogu biti sasvim neprimjenjive na nove probleme.

Način' odlučivanja o alternativama koji se sam po sebi nameće je iskušati jednu od njih i vidjeti što će se dogoditi. Eksperimentiranje se često koristi u znanstvenim istraživanjima. Smatra se da bi ga u upravljanju trebalo koristiti češće te da je jedini način pomoću kojeg menadžer može biti siguran da su neki planovi ispravni - posebno u svjetlu nemjerivih čimbenika - Iskušati različite alternative i vidjeti koja je najbolja. Eksperimentalna tehnika je vjerojatno najskuplja tehnika, posebno ako program iziskuje velike izdatke kapitala i osoblja te ako tvrtka sebi ne može dopustiti da u potpunosti iskuša više alternativa. S druge strane postoje mnoge odluke koje se ne mogu donijeti sve dok se eksperimentom ne stekne sigurnost o najboljem pravcu akcije. Eksperimentiranje se koristi na razne načine, na primjer tvrtka može testirati novi proizvod na dijelu tržišta prije nego što će ga pustiti u prodaju u cijeloj zemlji, kandidat za menadžerski posao može ga obavljati probno u vrijeme godišnjeg odmora nositelja toga posla.

Jedna od najučinkovitijih tehnika izbora među alternativama, kada se donose glavne odluke,su istraživanje i analiza. Ovaj pristup podrazumijeva rješavanje problema na način da ga najprije rnzumijemo. To uključuje traganje za odnosima između najpresudnijh varijabli, ograničenja i pretpostavki koje se odnose na postavljeni cilj. Ovo je pristup odlučivanju pomoću olovke i papira (ili, bolje rečeno, pomoću kompjutora i ispisa). Rješavanje planskoga problema iziskuje njegovo razbijanje na sastavne dijelove te proučavanje raznih kvantitativnih i kvalitativnih čimbenika. Proučavanje i analiza su daleko jeftiniji od eksperimentiranja.

Vrijeme posvećeno analizi i iskorištene hrpe papira obično koštaju mnogo manje od iskušavanja mnogih alternativa.

Važan korak u pristupu istraživanja i analize je stvaranje modela koji simulira problem. Tako arhitekti često stvaraju modele zgrada u obliku sveobuhvatnih nacrta ili trodimenzionalnih prikaza. Jedan od najobuhvatnijh pristupa odlučivanja istraživanjem i analizom jesu operacijaka istraživanja. To je važno sredstvo za upravljanje proizvodima i operacijama u poduzeću.

Read 35 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.