Search

Galerija

Xpert Tabs

Boris Džeba, FPMOZ Mostar, 2016 Stanje sa odlaganjem otpada u gradu Mostaru kao i Hercegovačko-nertvanjskom kantonu je krajnje kritično. Postoji prijeratno odlagalište otpada „Uborak“ u sjevernom dijelu grada koje je maksimum svojih kapaciteta počelo prelaziti sredinom devedesetih godina prošloga stoljeća. Planirano je proširenje postojećeg odlagališta, ali nikad nije realizirano. Pored toga nepostoji sortiranje i skladištenje odpada po vrstama. Pogotovo nepostoji posebna skladišta i postrojenja za obradu opasnih otpada, kao što su medicnski ili elektronički.

Pročitaj više ..

Web site za GIS planiranje i design te podršku u odlučivanju pomoću expertnih susutava

Pročitaj više ..

 FLIR SNIMKE {mp4}flir1{/mp4}

Pročitaj više ..

Razlika u temperaturi zgrada s izolacijom i bez izolacije

Pročitaj više ..

3D Prikaz Corina Land cover pokrivača i mape Hercegovine     3D Prikaz na linku ..... LINK   Autor: Boris Džeba , za više informacija poslati upit na e-mail

Pročitaj više ..

    Autor: Boris Džeba , za više informacija poslati upit na e-mail

Pročitaj više ..

Login Form

Wednesday, 04 October 2017 12:52

PROGRAMIRANE I NEPROGRAMIRANE ODLUKE Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

Džeba Boris, Izgradnja izvršnih informacionih sustava korištenjem Expert Choica, listopad 1996.


Moguće je razlikovati programirane i neprogramirane odluke. Programirana odluka se primjenjuje na stuktuirane ili rutinske probleme. Operater na bilanci posjeduje specifikacije i pravila koja mu kazuju je li dio što ga je izradio prihvatljive kvalitete, mora li biti odbačen ili prepravljen.

Neprogramirane odluke se koriste za nestruktuirane, nove i slabo definirane situacije koje se ne ponavljaju. Primjeri su uvođenje Macintosh kompjutora od strane Apple Computer Inc., stvaranje putničkog automobila Audi s pogonom na sva četiri kotača. U stvari strateške odluke su općenito neprogramirane budući da iziskuju objektivan sud.

Većina odluka nisu ni programirane ni neprogramirane; one su kombinacija obiju vrsta odluka. Većinu neprogramiranih odluka donose menadžeri viših organizacijskih razina jer njima pripada bavljenje nestruktuiranim problemima. Problemi na nižim razinama organizacije često su rutinski i dobro struktuirani te iziskuju manje menadžerskoga i nemenadžerskoga odlučivanja prema nahođenju.

Read 13 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.