• Prev
  3D prikaz okolice grada Mostara s rijekama i odlagalištima otpada.   ...
Boris Džeba, FPMOZ Mostar, 2016 Stanje sa odlaganjem otpada u gradu Mostaru kao i ...
Džeba Boris, Izgradnja izvršnih informacionih sustava korištenjem Expert Choica, ...
3D Prikaz Corina Land cover pokrivača i mape Hercegovine     3D Prikaz na ...
 FLIR SNIMKE   var player = new Clappr.Player({ source: ...
Razlika u temperaturi zgrada s izolacijom i bez izolacije
Džeba Boris, Izgradnja izvršnih informacionih sustava korištenjem Expert Choica, ...
Džeba Boris, Izgradnja izvršnih informacionih sustava korištenjem Expert Choica, ...
  GIS pregled odlagališta otpada i voda u hercegovini   Otpad i Vode u ...
Džeba Boris, Izgradnja izvršnih informacionih sustava korištenjem Expert Choica, ...

Login Form

Sj Flat Menu

ANALITIČKI HIJERARHIJSKI PROCES (AHP) Featured

Džeba Boris, Izgradnja izvršnih informacionih sustava korištenjem Expert Choica, listopad 1996.


 

Analitički Hijerarhijski Proces (AHP) razvijen je na Wharton poslovnoj školi Univerziteta Penslivanije od znanstvenika Tomasa Saatya. Ovaj metod je bio korišten za brojne visokostupne analize problema u odlučivanjima posljednih godina.

Analitički hijerarhijski proces dopušta tvorcima odluka da postave prioritete i stvaraju izbore na temelju svoje objektivnosti, znanja i iskustva sa namjerom da u skladu sa svojom intuicijom donesu najpovoljniju odluku. AHP ima substitucionalnu teorijsku i empirijsku podršku, prostirući se sve do proučavanja ljudskih prosuđivačkih procesa koristeći se spoznajnom psihologistikom. To nadilazi probleme koji su se javljali u "pro/con" analizama i "weight and scores" tehnologijama, koristeći hijerarhijsku strukturu u problemima odlučivanja, upoređujući u paru elemente hijerarhije kao i nivoe hijerarhije. Usput ova metoda odbacuje suvišne (nelogične) odluke tj. ukazuje na njih.

Ovaj pristup odlučivanja reducira greške i daje nam mjeru (jedinicu) te pogreške tj. indeks ili koeficijent pouzdanosti odlučivanja (podudarnosti odluka u upoređivanju elemenata hijerarhije). Odbacujući suvišno, ovaj metod dozvoljava precizno određivanje prioriteta u verbalnom odlučivanju između elemenata hijerarhije pa čak i kada pojmovi (znakovi, riječi) nisu dovoljno definirani.

Ova mogućnost otvara potpuno novi svjet mogućnosti - što znači da možemo koristiti riječi (pojmove) kao „ kvantitativne činioce u poređenju elemenata hijerarhije i izvesti ljestvicu odnosa prioriteta elemenata hijerarhije koji mogu biti kombinovani sa kvantitativnim faktorima. Analitički hijerarhijski proces je također brojčani (numerički) modul, koji sa svoga kvantitativnog aspekta rješavanja problema može biti suviše "precizan" tj. dati veću "težinu" nekom elementu hijerarhije nego što to stvarno taj element u hijererhijskoj ljestvici ima.

Zadržavajući se na AHP-u tj. procesu poređenja parova "najteži" element ili najjači prioritet nisu presudno (odlučujuće) određeni tj. direktno izabrani, oni su izvedeni iz seta odluka, bilo verbalno, bilo brojčano.

Kako znamo da ovaj metod izvođenja prioriteta je stvarno ispravan ?

 

Prvo, zasnovan je na glasovitoj matematičkoj osnovi koja kaže da je zbir svih elemenata nekog sistema ili procesa jednak jedinici. Drugo, valjanost studije je provjerena u stvarnosti i verificirana kod međunarodnoh znanstvenih udruga.

Pokažimo rad ovoga metoda na najjednostavnijem primjeru kojeg je koristio T. Saaty u svojim istraživanjima. Pretpostavimo da trebamo alocirati najosnovnije elemnte prirode potrebne za čovjekov život i da hoćemo da izvedemo relativne ljudske potrebe za: čistim zrakom, čistom vodom, zvukom bez buke, industrijskim otpadom, medicinskim otpadom i kiselom kišom. Po analogiji ove metode, pretpostavimo da je neše shvatanje o relativnim potrebama (za elementima iz naše okoline) podudaraju sa površinama pet objekata koji se nalaze na slici 4.1. Također po toj analogiji, možemo vidjeti te objekte i procijeniti njihovu relativnu površinu (veličinu) brojčano ali ta ista analogija nam pokazuje kako riječi mogu koristiti pri određivanju prioriteta kao kvalitativnih faktora.

Koristeći riječi uporedbe:jednako, umjereno, jako, veoma jako i ekstremno u serijama poređenja parova, osobe pa čak i grupe osoba mogu presuditi (odlučiti) o relativnoj veličini datih 5 elemenata i odrediti koji element ima najveću "težinu" na ljestvici prioriteta. Rezultati su zapanjujuće točni i indentični kod svih donosliaca odluka.

Rate this item
(0 votes)
More in this category: « GLAVNI KORACI U PROVEDBI AHP
Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Galerija Slika

web hosting reviews

Xpert Captions

AHP & GIS U ODREĐIVANJU POGODNOSTI ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU POSTROJENJA ZA OTPAD

In: Ekologija

Boris Džeba, FPMOZ Mostar, 2016

Stanje sa odlaganjem otpada u gradu Mostaru kao i Hercegovačko-nertvanjskom kantonu je krajnje kritično. Postoji prijeratno odlagalište otpada „Uborak“ u sjevernom dijelu grada koje je maksimum svojih kapaciteta počelo prelaziti sredinom devedesetih godina prošloga stoljeća. Planirano je proširenje postojećeg odlagališta, ali nikad nije realizirano. Pored toga nepostoji sortiranje i skladištenje odpada po vrstama. Pogotovo nepostoji posebna skladišta i postrojenja za obradu opasnih otpada, kao što su medicnski ili elektronički.

Readmore

AHP & GIS U ODREĐIVANJU POGODNOSTI ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU POSTROJENJA ZA OTPAD